27 Şubat 2008 Çarşamba

ÇİÇEKLER AÇMIŞ

Arılığın çevresinde çiçekler açmış. Yavaş yavaş baharın yaklaştığını bize haber veriyor. bizim kız çiçeğe gömülmüş bize hiç bakmıyor.



Bir bombus arısıda çiçeğe gömülmüş. Çevrede çok sayıda var. Bunların kolonilerini bulup pazarlasak baya iyi para kazanırız. Arıları çok rahatsız ediyorlar. Kek verirken çok rahatsız ettiler. Bir kaç tane öldürmek mecburiyetinde kaldım.



CUMARTESİ MESAİSİ

Bu hafta sonu mesai yaptık. Havayı güzel gördük. Çocukları alıp Cumartesi günü Gönen'e arıları kontrole ve kek vermeye gittim. Arılığa vardığımızda arılar neşe içinde gidip geliyorlardı. Polen gelmeye başlamış.

Arılar kar yağışı olduğu günlerde yavruyu kesmiş. Şu an yeniden yumurta atmaya başlamış. Kapalı yavru gözüküyor. Kuvvetli arılarda yarım çerçeve yavru var.



Bizim kız çerçeveleri teftiş ediyor.







Arılara kek verdik balı azalmış olanlara takviye yaptık.


Maalesef gözüktüğü gibi bir kaç koloni açlıktan sönmüş.



Bizim küçük bilader arıları kontrole geldi. beraber keklerini verdik.

20 Şubat 2008 Çarşamba

ARICILIKTA YAPILAN HATALAR

Bee hive Faulty

Bir kaç blogda arkadaşların arılıklarından çektikleri fotoğrafları inceledim. Bazı hatalar gördüm. Burada arkadaşları aşağılamak gibi bir kasdım yok. Fotoğraflarını yayınladığım arkadaşlar yanlış anlamasınlar diye bunu yazıyorum. En iyi anlatım fotoğraflarla olur kanısındayım. Eleştiriyede açığım.

Bu fotoğrafta gördüğünüz gibi kovan havalandırma değilinden gazete dışarıya sarkmış. Bu gazete adeta bir fitil gibi dışarıdaki suyu kovanın içine çeker. İçeride oluşan rutubet sonucu bir çok hastalık kapıyı çalar.




Yukarıda gördüğünüz dört fotoğraftaki kovanlarda gazeteler dışarıda kalmış. Üzerleri Naylon ile sarılmış ama gazete suyu iyi çeksin (!) diye dışarıda bırakılmış.
Sonuç olarak kolonilerimizin sağlıklı bir şekilde kışlamasını istiyorsak, havalandırmaya yani kovan içindeki hava sirkülasyonuna çok önem vermeliyiz.
Mutlaka kovanın üstünden uçuş deliğinden giren havanın dışarı atılması için yeterli derecede delik bırakmalıyız. Bu deliği gazete ile kapatmıyalım. Gazeteyi deliklerin kenarına kapağın diğer bölümlerine dolduralım. Asla dışarıda gazete ucu bırakmayalım. Dışarıda gazete ucu kalmasından hiç koymamak daha iyi.
Kovan kapağımızdaki hava delikleri olabildiği kadar geniş olsun. Yaz dönemindeki nakillerde de kovanın ihtiyacı olan havayı sağlar.
Arkadaşlar soğuktan korkmayalım. Ben yıllar önce Uludağ Arıcılık Derneği Dergisinde Yugoslavyada bir Arıcı Profesörün 400 civarında kolonisi olduğunu ve bu kovanların alt taban tahtası bulunmadığını ve altlarında sinek teli takılı olduğunu; bu şekilde yaz kış çalıştığını okumuştum.
Birde şu hatayı gördüm bazı arkadaşlar kovanlarını naylon ile sarmışlar. Kovanların içerisinde gördüğünüz su dışarıdan giren su değil. Bende yıllar önce bu suyun dışarıdan geldiğini zannediyordum. Daha sonra öğrendimki bu suyu arı bahara doğru bizzat kendisi getirip içeride bulunan nemi yükseltmek için kovanın duvarlarına püskürtüyormuş. Arı yavru faaliyeti başlayınca kovandaki ısıyı yükseltmek istiyor. Bunun yoluda içerdeki nemi yükseltmek. Biz de arıya yardımcı olmak için kovanda arının kontrol edeceği kadar çerçeve bırakıp, bölme ile kovanı daraltarak içerdeki ısıyı kontrol altına alarak yardımcı olmalı. Böylece Arının kovana fazla su getirme zahmetine katlanmasınıda önlemiş oluruz kanaatindeyim.



13 Şubat 2008 Çarşamba

KOLONİ KAYIT BELGESİ

Arkadaşlardan Koloni kayıt belgesi yayınlayanlar olmuş. Ben kayıtlarımı aşağıda resmini görebileceğiniz sistem üzerinden tutuyorum.Belki bir faydam olur.

Not: Genel Durum yazan bölümde "Yumurta, Larva, Pupa, Ana Arı" yazan bölüme çerçevelerde görüldü ise (+) eğer çerçevelerde görülmüyor ise (-) işareti koyabilirsiniz. Benim yöntemim bu.

3 Şubat 2008 Pazar

ARICILIK KURSU


Gönen Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından arıcılık kursu açıldı.
Tarih : 19 Aralık 2007 15:17

3 Aralık tarihinde 77 kursiyerin katılımıyla başlatılan gece kursu 40 saatte tamamlandı.Gece kursunda Marmara Hayvancılık araştırma enstitüsünden Ziraat Mühendisi Temel Ata, arıcılık ve bal üretimi ile ilgili dersler verdi.Gönen Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nde açılan arıcılık kursuna Sebepli köyünden 11 kişi ve toplamda 77 kursiyer, arıcılık konusunda teknik bilgileri aldı.İlçe Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonundaki Kursun açılışında konuşma yapan Gönen Halk Eğitim Merkezi Müdürü Erol Dağ; bal üretiminin bölgemiz açısından çok önemli bir faaliyet olduğunu söyledi. Ülke geneline bakıldığında arıcılıkta Balıkesir ilinin ön sıralarda yer aldığını bildiren Müdür Dağ, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:"İlimiz bal üretiminde de önemli sırada yer alıyor. Kovan sayısı ve bal üretimi olarak önemli sıralarda yer alıyoruz. İlçemize baktığımız zaman bölge arıcılarımızın ürettiği bal önemli bir yere sahiptir. Bugün açılan kursta bu çabanın bir basamağıdır. Bütün çabamızla bölgemizdeki arıcılığı geliştirmek için, elimizden gelen çabayı göstereceğiz" dedi.