28 Nisan 2008 Pazartesi

HAVA MUHALEFETİ

Cuma günü mesai bitimi yine yola düştük. Hava durumu raporu iç açıcı değil ama arılara fırsat bulursak bakmak mecburiyetindeyiz. Şansa dedik yola çıktık.
Yolda bir ahbabımızın arılığının yanından geçerken arabasını gördüm. Durduk akşam üzeri hava serinlemiş idi. Arı pek çıkış yapmıyor. Baktım arıları hastalanmış. Kireç yapmış. Arılar yerden yüksek ağaç sehpalar üzerinde ve üstlerinde indirme diye tabir ettiğimiz üzeri kapalı arılık. Yerden rutubet alma imkanı yok. Ama arılar başka bir yerden nakledildiğini tahmin ediyorum. Arılar kireç hastalığına yakalanmış. Arıları bölmüş arılar haliyle zayıf ve yavruyu yeterli ısıtamadı yavru hastalandı.

Yolda kayınpederin köyünde bir gece kalıp ertesi sabah arılığın yolunu tuttuk ama hava kapalı ve rüzgarlı arıyı kontrol etme imkanı yok. Yol üzerinde arı olduğunu duyduğum bir yere uğradım. Bende arılarıma iyi bir kışlık arıyorum. Gezerken orman içinde bir arılık gördüm çok hoşuma gitti yeri. Rüzgarlara kapalı şahane bir yer. Hakim rüzgar lodos ve poyrazın tutmadığı bir yer.




Ama gördüğünüz gibi bu şahane yerde arıların büyük bölümü tek katta. Arılarına bakamamış. Şu an bu arılar katları dolduruyor olması lazım.







Vadi içinde sağ ve solunda kestane ve ıhlamur ağaçları bulunan güzel bir yer. Allahü Teala bütün arıcı arkadaşlara böyle bir arılık nasip etsin. AMİN


Artık arılığa gidemiyeceğiz çünkü kontrol imkanı yok. Babamın evine geçtik. Çocukları bırakıp marangozun yolunu tuttum. Yeni yaptırdığımız kovanları kontrole gittim. Daha başlamamış. Elimde yeterince kovan var. İlk bölmeleri önümüzdeki hafta yapacağım ikinci partide onları doldururuz. Yaptırmaya biraz geç karar verdik. Elimde bulunan eski kovanlardaki arıları bunlara koyarız. Bir kısmı polensiz uzun yolculuklar için polenli kovanlar daha iyi. Marangozdan dönüşte başladık çıta bağlamaya ne yapalım boş durmak yok. Altı ilave temel petek bağladık. Cumartesi hava muhalefetinden arılığa gidemedik.
Pazar sabahı kalktığımızda hava yine kapalı ve rüzgarlı. Ya Rab bize kontrol fırsatı ver onca yoldan geldik. (:
Depodaki ilaveleri geçen sene çıkardığımız eski peteklerin çerçevelerini hepsini bahçeye aldık. Ateş yaktık üzerine kazanı koyup içini su ile doldurduk. Su kaynayınca çamaşır sodasını ilave ettik. Dezenfektanımız hazır. Kovanları ve ilaveleri önce pürümüz ile yaktık. Çıtaları kaynak kazanın içine gruplar halinde soktuk. çıkarıp bol su ile durulayıp. Kurumaya bıraktık. Çıtalar bitti hava açmaya başladı güneş yüzünü gösterdi. Hemen kazanı ortadan ikiye bölünmüş varile boşalttık. acele ilaveleri ve kovanlarıda dezenfektana sokup duruladık. Dezenfekte işini tamamladık. İnşaallah arılara bakacağız.
Hemen acele hazırlandık. iki gruba ayrıldık babam ve valide kontrolleri yapılmış çiriş otunda bulunan arılığa gittiler. Ben ve bilader kontrolleri yapılmamış arılığın yolunu tuttuk.
Üçgüller şahane açmış. Tespilik dediğimiz çalılarda hepsi açmış Çevrede 1001 çiçek var mühhiş bir bal kaynağı ama bal yok. Çiçek nektar havası bulamıyor. Hava bir haftadan bu yana lodos esiyor.
Çalışmaları çok güzel. Artık katları doldurmaya başlamışlar maaşallah. Bölme için hazırlar analar hazır olunca bölünecekler.



Hava ikindiye doğru yine serinlemeye başladı ama ne yapalım kontrolleri tamamlamamız lazım. Bir kaç ananın kanatları makas ile kesildi kazara oğula kaçamasınlar:)
Arılar, hava biraz serin ve dışarıda yeteri kadar nektar bulamadıkları için sinirliler hiç sevmesemde eldiven takmak mecburiyetinde kaldım.



Hele şükür konktrolü bitirdik. Hemen şehre indik. Çalışmaya devam biraz çay içtik çerçeve bağlamaya devam. Akşam oldu tekrar Burhaniyenin yolunu tuttuk.

21 Nisan 2008 Pazartesi

NAKİL

Arılarımızın yarısını Hıdrellez Kamçısı (çiriş otu) nun bol olduğu bölgeye götürdük. Yarısı eski yerinde kaldı. Artık hangi bölge bal verecek takip edeceğiz. İki bölgede benim için önemli ikiside iyi. Birini tamamen bırakamıyorum. İnşaallah hava olur çiçekler nektar verirler. Bol bal alırız. Yeterki hava olsun arılarım artık iyice güçlendi. Herkeze başarılar.

14 Nisan 2008 Pazartesi

KOLONİLERİN TEMİZLİĞİ

Cuma günü mesai bitimi ekibi topladık yine Gönen'e hareket ettik. Hafta sonu planında arıların genel temizliği yapılacak.
Cumartesi sabah arılara vardık. Arılar çok güzel bir şekilde çalışıyorlar. Ekibin diğer bölümü Gönen' den geldiler.


Hardallar açmış. Arılar bol bol polen getiriyorlar. Üçgüllerde açmak üzere.



Ekipmanlar hazırlandı görev taksimatı yapıldı. Bizim ufaklık benim körükçüm. Benim görevim temizlenip yakılan kovanlar ile arılı kovanları değiştirmek.

Temizlenmiş kovanlara arıları aktarıyorum. ekibin diğer üyeleri kovanlardaki propolisleri temizleyip kovanları yakıyorlar. Arıların genel mevcutlarını kayıt altına aldık. arılar bir haftada çok değişmişler. Çiçekler vergi vermeye başlamış arılar birden fırlamışlar. Kolonilerimin yarısına kat attım.


Cumartesi ancak arıların yarısının temizliğini yapabildik. Akşam üzeri artık sadece petek takviyesine geçtim. Kolonilerin hepsine kabartılmış petek verdim.

Pazar günü sabah tekrar arılığa geldik. Bir gün önce ekibin diğer üyeleri babam ve valide İstanbul'da oldukları için yok idiler. Bu gün ekibe onlarda katıldı. Akşam ilave attığım kolonilere petek 5 er çıta vermiş idim. Fazla petek yanımızda yok idi. Sabah ilk işim ilavelerin peteklerini tamamlamak oldu. Gördüğünüz gibi mübarekler hemen dalak indirmişler boş yerlere.



Neyse hemen tamamladık. :(
Ana indirilen dalaklara hemen yumurta basmış.



Çok şükür akşam üzeri temizliği tamamladık. Bir kaç tane boş kovan hazırladık. bizim gibi arıların yanında bekleyemeyenlerin arılarından kaçan oğulları yakalamak için. :)))

Acaip yorulduk. Daha birde bu yorgunluğun üzerine 135 km. araba kullanacağım. Ertesi günü mesai var.

SEBEPLİ KÖYÜ ARICILARI

Cuma gününün akşamı Gönen sebepli köyünde idik. Kahvede arıcılarla buluştuk. Arıcılarla buluşunca haliyle sohbette arıcılık üzerine oluyor. :)
Arıların gelişiminden bu sene memnunlar.

Arıcı Veli SAĞLAM bu gün iki tane oğul almış.

Arıcı Hacı İbrahim Sebepli Köyünün eski arıcılarından.

9 Nisan 2008 Çarşamba

EŞLEŞTİRME KUTULARI

Daha önce hazırladığımız eşleştirme kutularının çerçevelerinden 3 koloniye vermiş idik. Bu hafta sonu yaptığımız kontrolde iki kovandaki çıtalara ana arının yumurta attığı görüldü. Yumurta atılmış çıtalar arıları ile eşleştirme çıtasına yerleştirilip arılardan uzak bir yere yerleştirildi. Diğer çerçevenin bulunduğu kovanın anası yumurtamamak için ısrar ediyor. 3 gün önce ilave atılmış idi. Ana ilaveye çıkmış. Çıtayı tekrar ananı yumurta attığı çerçevenin yanına yerleştirdik. Çıtadaki küçük çerçeveler kabartılmış durumda ananın yumurta atmasını bekliyor. İnşaallah yumurtar.






6 Nisan 2008 Pazar

KOLONİ KONTROLÜ

Bu hafta sonunu Gönen'de geçirdik. Hava raporları yağmurlu gösteriyordu ama biz umutla inşaallah açar arılara bakım yaparız umuduyla Cuma günü mesai bitimi yola çıktık. Akşam hanımın köyüne vardık arıcılarla sohbet ettik.
Cumartesi sabahı Gönen'e indik. Hava açık. Arılığa vardık arılar çok şahane çalışıyor. Hemen biraderle körükleri yaktık.Bu gün körükçümüz bizim ufak oğlan. Büyük olanın kursu olduğu için getirmedik.
Arıların gelişmesi güzel artık yavaş yavaş kovanları doldurmaya başladılar. Baharda çok güzel gidiyor. İnşaallah bu sene bereketli bir yıl olur. Yağışlar böyle giderse bereketli bir yıl olacak. Arıların polen tuzaklarını açtık.


Çok güzel polen geliyor. Polen tuzakları kapalı olduğu halde 1 kg. civarında çekmecelerin temizliği sırasında topladık. Arılar sarı sarı şahane polen getiriyorlar. Saat 15.00 e kadar arıların yarısının kontrolünü yaptık maalesef pazar günü bakımda foto çekeriz diye Cumartesi günü çekim yapmadık. Yağmur yağmaya başladı acele toplandık. Evin yolunu tuttuk.


Pazar sabahı kalktığımızda hava çisenti yapıyor. Arılara bakım yapma durumu yok. Artık malzemelerin hazırlığına geçtik. Ana yetiştirme kutularını hazırladık. Çıtalarını ayarladık. Bu gün hava müsade etmiyor. Bakım yapamıyacağız.

Arılara şurup hazırladık. Dönüş yolunda bizim ufaklıkla vereceğiz. Arılığa varınca ilk önce polenleri topladık. Bu gün yağışlı olduğu için fazla polen getirememişler.

Polen isteyen varmı Galatasaraylı :)))

Daha sonra şurupları verdik.

İşleri bitirip yola çıktık. Arılığın yakınıda bir tarla akşam üzeri olduğu için çok net değil tarla hardal çiçeği dolu sapsarı.





Arılığın yakınıdaki ormana vardık. Sarı sarı çiçekler açmış.



Davulga çiçekleri yine açmaya başlamışlar. İnşaallah istifade edebilirler.

Piren çiçekleri devam ediyor ama bu sene fazla çiçek yok.