1 Eylül 2008 Pazartesi

KIŞ BAKIMI

Cuma günü Babam ve Annem umreye gideceklerinden öğleden sonra izin alarak Gönen'e gittik. Babamları umre yolculuğuna uğurladık.

Cumartesi sabah arıların yeni yerine çocuklar ile beraber gittik. Arılar gayet güzel çalışıyorlar. İki günümüz var pazar günü saat 17.00 ye kadar kontrollerini ve işlerini bitirmemiz gerekiyor.Hazırlıkları yapıp kontrollere başladık. Anasız arılar tespit edildi. Fazla petekler toplandı. Katlar alındı. Cumartesi akşama kadar 110 kovanın kontrollerini bitirdik.Az ballı toplanması gereken çıtaları ayırdık onları akşam üzeri arılıktan 500 metre uzak bir çalılığa indirdik arılar kısa sürede buldular. Çevrede benim arılardan başka arı yok. Arılar çerçeveleri temizlemeye başladılar. Ertesi sabah alınacaklar.

Arılar güzel yavru yapmışlar. 2 sefer perizin vermemize rağmen hala varoo var. Tekrar ilaçlama yapılacak. Kemerler düzgün oluşturulmuş.






İtalyan ana yumurtamaya son hız devam ediyor.


Arıların genel durumu fena değil. Tahminime göre 130 civarında koloni ile kışa gireceğiz. Arılarım şu an Mısır ve yoncanın bulunduğu bir bölgedeler.

Bizim körükçü. Bu gün iyi çalıştırdık. Elden iki arı ısırmış biraz şişmiş. Ofuldanıyor. Kaçmaya yer arıyor ama kurtuluş yok. Canı oyun istiyor. Biraz paranın nasıl kazanıldığını öğrensinki derslere iyi çalışsın. Çok zeki bir oğlan çalışmak zor geliyor.


Bizim büyük oğlan Abdussamed bu yaz arıcı oldu artık Kalfalığa yükselttik. Ben Trakyaya gidemediğim için dedesi ile arılara o baktı.


Kenar çıtalar ful bal ve polen ile doldurulmuş. Bu çıtalar erken ilk baharda çok işimize yarayacak.







Arıların şu anki yerleri.


Pazar sabahı kalktık. Hava bulutlanmış ve şiddetli rüzgar var. İlk iş dün çalılığa arıların temizlemesi için bıraktığımız petekleri almak oldu. Üzerlerinde arı kalmamış zaten rüzgardanda tepişemiyorlar. Arılardan anasız olanlara kutulardaki analar verilecek. Kalan 40 arının kontrolleri yapılacak. Bitmesi lazım.


Öğlene kadar anasızlar bir daha elden geçirildi. Anasız kovanlardan birinde genç ana bulundu hemen kapatıldı. Diğerlerine ana verildi. Bir kaç kovanda kışı geçirmesi zor anasız kovanlar birleştirildi.


Kontrolü yapılacak arılara öğleden sonra geçtik. Çerçevelere zor bakıyoruz. Rüzgar dahada şiddetlendi. Artık sadece ana varmı yokmu onu anlayıp kapattık. Anasız çıkanlara gerekli müdahale yapıldı.


17.00 de Gönen'e döndük. Hazırlanıp Burhaniye' ye yola çıktık.