Bir kaç blogda arkadaşların arılıklarından çektikleri fotoğrafları inceledim. Bazı hatalar gördüm. Burada arkadaşları aşağılamak gibi bir kasdım yok. Fotoğraflarını yayınladığım arkadaşlar yanlış anlamasınlar diye bunu yazıyorum. En iyi anlatım fotoğraflarla olur kanısındayım. Eleştiriyede açığım.




Sonuç olarak kolonilerimizin sağlıklı bir şekilde kışlamasını istiyorsak, havalandırmaya yani kovan içindeki hava sirkülasyonuna çok önem vermeliyiz.
Mutlaka kovanın üstünden uçuş deliğinden giren havanın dışarı atılması için yeterli derecede delik bırakmalıyız. Bu deliği gazete ile kapatmıyalım. Gazeteyi deliklerin kenarına kapağın diğer bölümlerine dolduralım. Asla dışarıda gazete ucu bırakmayalım. Dışarıda gazete ucu kalmasından hiç koymamak daha iyi.
Kovan kapağımızdaki hava delikleri olabildiği kadar geniş olsun. Yaz dönemindeki nakillerde de kovanın ihtiyacı olan havayı sağlar.
Arkadaşlar soğuktan korkmayalım. Ben yıllar önce Uludağ Arıcılık Derneği Dergisinde Yugoslavyada bir Arıcı Profesörün 400 civarında kolonisi olduğunu ve bu kovanların alt taban tahtası bulunmadığını ve altlarında sinek teli takılı olduğunu; bu şekilde yaz kış çalıştığını okumuştum.
Birde şu hatayı gördüm bazı arkadaşlar kovanlarını naylon ile sarmışlar. Kovanların içerisinde gördüğünüz su dışarıdan giren su değil. Bende yıllar önce bu suyun dışarıdan geldiğini zannediyordum. Daha sonra öğrendimki bu suyu arı bahara doğru bizzat kendisi getirip içeride bulunan nemi yükseltmek için kovanın duvarlarına püskürtüyormuş. Arı yavru faaliyeti başlayınca kovandaki ısıyı yükseltmek istiyor. Bunun yoluda içerdeki nemi yükseltmek. Biz de arıya yardımcı olmak için kovanda arının kontrol edeceği kadar çerçeve bırakıp, bölme ile kovanı daraltarak içerdeki ısıyı kontrol altına alarak yardımcı olmalı. Böylece Arının kovana fazla su getirme zahmetine katlanmasınıda önlemiş oluruz kanaatindeyim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder