27 Ocak 2009 Salı

BESLEME ZAMANI

Arıları besleme zamanı gelmeye başladı. Arılarda yavru faaliyeti başladı. Hafta sonu fondon şekerleri fotoğraflarda görüldüğü gibi kovanlara vermek üzere 1 kg. olarak ayrıldı. Poşetlere alındı.





Çerçevelerin üzerine konmak üzere baskı tahtası ile çerçeve arasına konacak şekilde inceltildi. Bunun için poşeti iki tahtanın arasına koyuyoruz ve üzerinde gezinerek açılması ve incelmesi sağlanıyor.



Daha sonrada kovalara yerleştirilip arılara verileceği zaman beklenecek.


Pazar günü hava müsait oldu ekibi toparlayıp hızlı bir şekilde kovanlar açılarak çerçevelerin üzerine poşetler alttan arıların girebileceği kadar delikler açılarak verildi. Bu şekilde vermemizin sebebi fondon şekerinin suyunun uçup kurumaması için poşet içinde veriyoruz.
Bir iki kovanın balı yağmalanmış. Arılarda yavru faaliyeti başlayınca uygun havalarda bal ve polen bulma telaşına düşmüşler. Bir birlerini yokluyorlar. Bundan sonra çok dikkatli olmak lazım. Arıları açlıktan öldürmemek lazım.

Arılar polen getirmeye devam ediyorlar.




1 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hasan bey ilk olarak sıvı besleme yaparsanız daha iyi olacak.Genede siz bilirsiniz,fondonu verdik hava sogudu, arılar sogutta bile bunu yediklerinde suya gideceklerdir ve ölecekler.Kek arıların rahatlıkla uçuş yaptığı ve havaların soguma riski kalmadığında verilirse daha faydalı olur.

Ben geçtiğimiz iki yıl baharda kek verdim.Kek verdiğim arılarda bir hafta sonra mütiş arı ölümleri oluyordu.Bunun nedeni kıştan çıkan arıyı kekle aşırı yormamdan kaynaklandığını malisef bu yıl öğrendik.

Hepsine olmasada bir kaç kovana sıvı besleme yap, diğerlerinede keki ver ve ölümlerin oranlarını bir incele derim.Ayrıca gözlemlerini buradan tekrar yazarsan iyi olur.

Ben kek verdikten sonra, sanki arılarda ölüm yarışı oluyordu.